Logistiek assistent in de zorg
Logistiek assistent in de zorg
Profiel van de leerling
De leerling verwerft basistechnieken die behoren tot het verzorgende departement zoals: de zorg voor maaltijdgebeuren, het ordelijk houden van de afdelingskeuken, kamers in orde brengen, het intern transport van patiënten en bewoners, ondersteuning bij animatie, het verzorgen van het wasgoed.
In de opleidingsfase is het de basis die wordt aangeleerd om later door te stromen naar logistiek assistent, thuiszorg en schoonmaker. Onze school heeft gekozen om de opleiding logistiek assistent in de zorg aan te bieden.
In de kwalificatiefase bereiden we de leerlingen voor om later in het gewone arbeidscircuit te werk te stellen als logistiek assistent in de zorg.
Vakinhouden
Praktijk logistiek
-
Zorg voor maaltijdgebeuren: voorbereiden van maaltijden, tafels dekken, afruimen, maaltijden afhalen en verdelen, de vaat.
-
Onderhoudstaken uitvoeren: kamers en leefruimten ontsmetten en opruimen, ordelijk houden van de leefruimten, reinigen van materiaal, uitdelen van persoonlijke kledij van de zorgvrager en opmaken van de bedden.
-
Zorg dragen voor persoonlijke bezittingen van de zorgvrager: boodschappen doen, verzorgen van bloemen en planten, postbedeling en kleine herstellingen van kledij.
-
Elementaire ondersteuning bieden bij het bewegen: til en verplaatsingstechnieken toepassen.
-
Materiaal aanvullen en transporteren: linnenverdeling, drankverdeling en stockbeheer.
-
Ondersteuning bij animatie.
-
In de kwalificatiefase gaan de leerlingen op praktijk op verplaatsing. De basistechnieken die op school zijn aangeboden worden in de praktijk omgezet in het werkveld. De praktijk op verplaatsing gaan door in woon- en zorgcentrum in de omgeving van de school.
Technologie
-
Voert eenvoudige administratieve taken uit.
-
Inzicht verwerven in het gebruik van stappenplannen.
Omgangsvaardigheden
-
Leren communiceren met de zorgvrager.
-
Werken in teamverband.
Oog voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn
-
Aandacht voor persoonlijke hygiëne.
-
Gebruik maken van persoonlijke en collectieve beschermingsmiddelen.
-
Arbeidshygiëne.
-
Ergonomisch werken.
-
Afval sorteren.
-
EHBO.
-
Zin voor organisatie.
Mogelijkheden na de opleidingsfase
-
De leerling volgt de kwalificatiefase.
-
De school organiseert stages in het 4de en het 5de jaar die nauw aansluiten bij de gevolgde opleiding.
Getuigschrift
Na het 4de en 5de jaar, de kwalificatiefase, krijgt de leerling een getuigschrift beroepsonderwijs 2e graad van de opleiding of een attest van verworven bekwaamheden. De bekwaamheden worden geselecteerd uit het opleidingsprofiel.
Na de kwalificatiefase kunnen de leerlingen hun studies verder zetten in de integratiefase.